ww o niskim IG to np: kasza jęczmienna, gryczana, makaron pełnoziarnisty lub z mąki utwardzanej (durum, semolina), płatki owsiane, ryż brązowy, słodkie ziemniaki, ryż paraboiled... resztę możesz poszukać w tablicach: http://www.jedzdobrze.pl/tabele - bardzo przydatne Jeżeli do SSA może spróbować nawet podnieść białko o 3,5 pzdr
[...] o niskim IG 3. Czy uzywacie keczapu ,P, musztardy, chrzanu itp? Keczup kolejne zrodlo ww.. musztady i chrzanu nie sprawdzalem.. ale pewnie tez.. 4. Macie jakies dobre tabele kaloryczne? Bo te co znalazlem na google sa kiepskie. http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_sk%C5%82._prod._%C5%BCywno%C5%9Bciowych%2C_%25_bf-t276436.html [...]
a te tabele ktore sa na nie ktorych stronach z tymi IG one sa podawane w jakich proporcjach? np na 100 gram danego produktu? czy jak to jest Tyka poczytalem kilka artykulow, ale tam nie pisalo czy to jest podane np na owoc czy na 100 gram tego owocu
Obadaj sobie np ta tabele: http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm Porownaj wartosc IG dla pieczywa bialego i ciemnego. Jasne jest przez to chyba bardziej tuczace, bo nie wykorzystana energia zmagazynuje sie jako tluszcz.
Zrozumiałam, acz odpowiedziałam Panu opacznie Niestety indeksów insulinowych nie znam, czy mogą one różnić się znacznie od glikemicznych - skoro IG wskazuje na zdolność do podniesienia zawartości cukru we krwi, a od tego przecież zależy wyrzut insuliny To, ile insuliny organizm wyprodukuje w wyniku spożycia pewnych produktów zależy natomiast [...]
ale indeks po ugotowaniu 44 ? to super.. http://www.jedzdobrze.pl/tabele/index.php?primary_group_id=10&secondary_group_id=531&producer_id=&seller_id=&search_query= Tam jest napewno blad (zreszta nie pierwszy w tej tabeli). Niemozliwe ze IG sie nie zmienia po ugotowaniu. Dobre zrodlo protein to nie jest. Traktowalbym to jak zwykle [...]
Wlasnie przez to sa czesto pomylki w indeksie glikemicznym, bo istnieja dwie tabele: starsza, w ktorej za punkt odniesienia przyjeto chleb pszenny z IG 100 i nowsza gdzie glukoza ma 100
[...] z pełnych zbóż, kura, wołowina, itd. itp. Chodzi o to żeby dostarczyć jak najwiecej węgli i biłałak kosztem tłuszczy. I jeszcze jedna ważna rzecz nie jedz ważyw i owoców przed treningiem. Sciągnij sobie tabele kaloryczności z ilościa makro/mikro sładników: http://www.darkthorn.republika.pl/ Zmieniony przez - Rafalsky89 w dniu 2010-01-07 19:55:43
Jakie BTW? Nie podałeś które to posiłki około treningowe Jakościowo: 1. + tłuszcze 3. lepszym rozwiązaniem ww złożone o niskim IG(w doborze produktów pomogą tablice:http://www.jedzdobrze.pl/tabele) + tłuszcze 4. + tłuszcze 5 + warzywa pzdr Zmieniony przez - debee w dniu 2010-04-28 15:08:37
czekolada gorzka to fatalny pomysl marchewka tez sie do redukcji nie nadaje tym bardziej gotowana. wystarczy spojrzec w tabele kaloryczne i ig. najlepsze wazrywa swierze ogorek pomidor papryka i duuuzo wody. zielona herbata tez pieknie zamula.
Kurcze,inne tabele przeglądałem,faktycznie ig daktyli jest inne niż napisałem wcześniej E:za bardzo je lubię żeby odstawić... Zmieniony przez - Kover w dniu 2010-05-11 18:17:48
W zależności jak ugotujesz to IG moze być nawet i wyższe niż mówią tabele, poczytaj jeszcze o ładunku glikemicznym Proponuje się z regulaminem działu zaprzyjaźnić Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2015-02-04 22:15:36
Po treningu zjedz posiłek pełnowartościowy 1h to jest max. Węgle w tym posiłku niech to będą węgle o wysokim indeksie glikemicznym. Tutaj masz tabele z IG http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm